Idag är det julafton och det finns många klassiska julberättelser att
påminna om. I radio och tv har det sedan 1957 sänds julkalender varje december
månad. Flera av de allra mest omtyckta har haft litterära förlagor. Vilka har du tyckt om allra mest? Passa på att
leta fram böckerna hemma eller på biblioteket. av Gösta Knutsson skrev om Pelle Svanslös, Bill och Bull och den
vackra Maja Gräddnos, Sven Nordqvist berättade och ritade historierna om gubben
Pettson och den egensinnige katten Findus,
Teskedsgumman som blev liten som en
tesked var Alf Prøysens fantastiska historia som till och med gick i repris, Ture Sventon är detektiven som älskar
temlor (!), reser på sin flygande matta och förföljs av skurken Ville Vessla.
Författare var Åke Holmberg.
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
finns förstås också i bokform att läsa året om. Redan 1964 kom berättelsen i
tryckt form och varje julafton sedan 1975 har filmen visats i tv. En riktigt klassisk julberättelse är En
julsaga av Charles Dickens. Du hittar den bland annat i En julbok från En bok för alla. Det är
berättelsen om den snåle och elake Scrooge som får se sitt kommande liv och han
tar chansen att ändra sig och ställa allt till rätta för människorna runt
omkring honom. En julsaga finns som både film och teaterpjäs.
Tack för att du följt med oss i Bokkalendern och vi önskar alla God jul och gott nytt år!
Nu ser alla fram emot ett par veckors ledighet och flera med oss längtar efter att få läsa! Det är nu under jullovet jag tar fram alla olästa tegelstenar som man har tid att grotta ner sig i hemma i soffan. Därför står Vägen mot Bålberget av Thérese Söderlind och Steglitsan av Donna Tartt överst på min "att-läsa-lista". Vägen mot Bålberget utspelas under två tidsperioder, den ena på 1970-talet då vi får följa Jacke och Veronica som tillsammans besöker Bålberget som sägs vara platsen där man avrättade häxor. Samtidigt, på samma plats, men tre hundra år tidigare blir Malin anklagad för trolldom och satt i fängelse. Donna Tartt har skrivit en av mina favoritböcker som heter Den hemliga historien, därför ser jag väldigt mycket fram emot att läsa hennes senaste bok Steglitsan som handlar om Theo Decker. När Theo tillsammans med sin mamma besöker Metropolitan Museum inträffar en explosion, mamman omkommer tragiskt och Theo tvingas flytta in hos en kompis. Theo blir besatt av en holländsk målning som han snodde med sig från museet och som påminner honom om hans döda mamma, men fascinationen för denna tavla leder Theo in i kriminella gäng. Vad ska du läsa under jullovet? Dela gärna med dig av dina tips under kommentarer nedan!
Alla lov verkar vara långa innan de börjar men sedan går tiden så fort, så fort. Trots det, har jag valt två böcker till julläsning och den ena är en riktig tegelsten. Nelson Mandela var Sydafrikas förste svarte president under perioden 1994-1999. Han avled den 5 december i år och jag tänker passa på att läsa Agaat av Marlene van Niekerk som kom ut på svenska 2012. Milla de Wet är vit jordbrukarhustru och svårt sjuk i den förlamande sjukdomen ALS. Hon kan bara kommunicera genom att blinka och hon vårdas av den svarta hemhjälpen Agaat som levt med familjen sedan fem års ålder. Det här är en roman som handlar om de två kvinnornas komplicerade relation från 1948 och framåt och också om det apartheidsamhälle som startade 1948 och upphörde i och med valet av Nelson Mandela till president 1994. Den handlar naturligtvis också om makt och politik. Recensionerna lovade mycket så det blir något att bita i. Den andra boken är en omläsning av Yarden : en berättelse av Kristian Lundberg. Det är en tunn men mycket innehållsrik berättelse som handlar om arbete, arbetslöshet, utsatthet, brist på pengar, barndom, en klassresa fram och tillbaka. Det är en roman med starka självbiografiska drag. Lundberg fick Ivar Lo-Johanssons personliga pris för Yarden. Det har gått fyra år sedan jag läste boken första gången så det blir intressant att se hur jag tänker kring den här texten idag. Vill du lyssna på ett kort smakprov ur de här böckerna? Klicka på Bokpuffen och sök upp titlarna.
Vad ska du läsa under jullovet? Dela gärna med dig av dina tips under kommentarer nedan!
Under
julledigheten ser jag fram emot att få sätta tänderna i Gillian Flynns roman Gone girl, som kom ut tidigare i år. Vad
som lockat mig till den här svarta, ganska tjocka, boken är dels de omdömen
den fått; ”Briljant. Har allt.” eller ”Oemotståndlig. Kommer att ge dig
rysningar och hålla dig på helspänn till sista sidan.” – vem kan motstå något
sådant? Recensionen som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 augusti i år
har också hjälpt till. Här står att boken är en ”klassisk bladvändare” som även
är en ”berättelse stadd i en stadig förruttnelseprocess". Går icke att motstå!
Handlingen
i boken har jag egentligen inte tagit reda på eftersom jag är lite rädd att få
reda på för mycket innan jag börjar läsa. Vad jag har hunnit förstå är dock att
huvudpersonerna är Nick och Amy – gifta, men lever inte i ett speciellt
lyckligt äktenskap. Av olika anledningar tvingas de lämna sitt bekväma
storstadsliv och bosätta sig i en liten landsortshåla. Här ska visst
”förruttnelseprocessen” börja… En dag kommer Nick hem och Amy är försvunnen.
Foto: KA
Den
bästa sortens böcker jag vet, eller kanske den bästa sortens handling, är där
författaren undanhåller information från oss läsare. Där det man först trodde
var sanning visar sig efter ett tag inte alls vara hur det egentligen är. Ett
mycket smart knep författaren kan ta till för att hålla sina läsare på tårna!
Hoppas Gillian Flynn använt sig av det här tricket…
Karin, Kungsängsgymnasiets bibliotek Det blir inte bara bokläsning, pepparkaksbak ska också göras! Vad ska du läsa under jullovet? Dela gärna med dig av dina tips under kommentarer nedan!
Det blir mycket science fiction i jul. Jag läser just nu Jurassic Park av Michael Crichton. Det hände inte så mycket i början men nu har den verkligen blivit spännande! Crichton skriver mycket om vetenskap, DNA och kaosteori i första delen av boken men nu när elstängslen har slutat fungera och alla dinosaurier tagit sig ut kommer det nog bara att vara action.
De andra böckerna som jag tar hem över julen är Timeriders av Alex Scarrow och Metawars av Jeff Norton. Timeriders är en SF-bok om tidsresor och den verkar väldigt spännande. Liam, Maddy och Sal skulle egentligen ha dött i olyckor men de blev istället rekryterade till en hemlig byrå som rättar till felaktig historia. Det finns tidsresenärer som färdas bakåt i tiden och vill förstöra världen. Metawars handlar om ett krig mellan två grupper, om vem som ska kontrollera den virtuella världen - metasfären. Här berättar författaren om boken:
Om jag får tid över skulle jag vilja läsa om en av de bästa SF-böcker jag läst: Enders spel av Orson Scott Card. Jag läste den för många år sedan men kommer fortfarande ihåg hur bra den var och jag ska försöka se filmen också. Boken handlar om en liten pojke som värvas till en stridsskola där han får en militär utbildning för att kämpa mot fientliga utomjordningar. Orson Scott Cars har vunnit flera fina priser för boken och den kommer alltid högt upp på listor över de bästa science fiction-böckerna.
Boken Hämnd är en lättläst grafisk roman skriven av författaren Kalle Güettler och tecknad av illustratören Viktor Engholm. Boken är utgiven på Argasso förlag som ger ut lättlästa böcker för barn och ungdomar.
I text och bild får vi lära känna artonåriga Elias som bor i förorten tillsammans med sin mamma. Mamman flydde från kriget i sitt hemland innan Elias föddes och hon förföljs fortfarande av hemska minnen från kriget. När människor som gjort henne illa plötsligt dyker upp i deras lilla förort vaknar något inom Elias, han vill hämnas på dem som gjort hans mamma illa. Men är det okey att hämnas? Och vad blir konsekvenserna av hämnd?
Foto: RS
Detta är en berättelse man läser ut ganska snabbt, men som stannar kvar i tankarna länge. Det är spännande att läsa grafiska romaner där text och bild samspelar så fint. Utan illustrationerna skulle texten inte vara lika stark, bilderna förmedlar olika känslor på ett mycket bra sätt och det är häftigt när bilder kan säga så mycket.
När du letar i bibliotekskatalogen efter "grafiska romaner" får du tips om både serier och romaner med bilder.
Det har pratats en hel del om Maria Nygrens ungdomsbok Fjärde riket under hösten och recensionerna har varit både bra och mindre bra. Blenda börjar i en ny skola och i hennes klass finns Hedvig, drottningen, som styr skolan enväldigt. Blenda gör ett försök att bli accepterad av Hedvig men hon lyckas inte alls. När klassen ska skriva ett grupparbete får Blenda tillsammans med två andra tjejer i klassen, LSD och Penny, i uppdrag att studera Hitlers väg till makten. Då får Blenda en idé om att hon kan använda Hitlers strategier och tillvägagångssätt för att störta Hedvig. Alla som inte vågar vara sig själva och som har blivit utnyttjade av Hedvig kommer att bli Blenda evigt tacksam. Blenda, LSD och Penny sätter i gång, de försöker vinna över skolans elever på deras sida genom att ta fasta på vad deras klasskompisar är bra på och Blenda lyssnar på vad vad klasskompisarna önskar förändra på skolan. Till en början går det trögt, men till slut vänder det och fler och fler börjar lyssna på Blenda, LSD och Penny. Men makten stiger snart Blenda åt huvudet och hon glömmer vad det var hon egentligen kämpade för från början. Fjärde riket känns inte helt igenom som en realistisk berättelse, det finns vissa händelser som är överdrivet skruvade, men trots det är denna bok intressant. När jag läser boken funderar jag på hur mycket makt en människa kan få och hur denna människa kan styra flera hundra människor, eller som i Hitlers fall, flera miljoner. Fjärde riket är en läsvärd bok!
Så här i juletider passar det ju utmärkt med en bok som utspelas under julen. Dash och Lilys utmaningsbok utspelar sig i New York där Dash och Lily bor, de känner inte varandra, men båda råkar vara ensamma under julhelgen av olika anledningar. Lily placerar en röd anteckningsbok i en hylla i en bokaffär precis jämte sin favoritförfattares böcker, i boken har hon skrivit en utmaning som hon hoppas att någon kommer att anta efter att ha funnit den.
Dash hittar anteckningsboken i bokhandeln och antar utmaningen. Efter denna första utmaning turas Dash och Lily om att gömma anteckningsboken på olika platser på Manhattan. Ledtrådarna till var den finns skriver de i anteckningsboken tillsammans med personliga tankar, reflektioner och frågor. Dash och Lily fattar tycke för varandra trots att de fortfarande aldrig träffats. Till slut bestämmer de sig för att träffas.
Författarna Rachel Cohn och David Levithan skriver vartannat kapitel och de har lyckats få till karaktärerna på ett väldigt realistiskt sätt. Jag gillar att den utspelas i New York under julen, jag gillar att ungdomarna tycker om böcker och att de refererar till böcker ofta och jag gillar att de skickar en anteckningsbok mellan varandra istället för att maila eller använda Facebook som är så vanligt idag. Inget emot detta sätt att kommunicera, men det blir så mycket mer personligt med handskrivna meddelanden.
Dash och Lilys utmaningsbok är en mycket läsvärd bok, speciellt i juletider! En perfekt jullovsbok med andra ord!
Sommaren 2011 tog sig frilansjournalisten Martin Schibbye och frilansfotografen Johan Persson över gränsen mellan Somalia och Etiopien. Syftet var att undersöka hur människorna drabbas av konflikterna kring oljetillgången i Ogadenprovinsen. De blev tillfångatagna efter några dagar och så småningom dömda till 11 års fängelse. Rapporteringen i Sverige var rätt omfattande men mycket mer fanns att berätta. Det blev boken 438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar. Det här är inte en bok som man ska berätta för mycket om i förväg, den ska läsas. Men något vill jag ändå säga.
Martin och Johan turas om att berätta och det gör berättelsen väldigt personligt färgad med språk och också vad de berättar om. Boken börjar redan innan de åker över gränsen och blir tillfångatagna och fram till att de blir frisläppta och på väg hem till Sverige. Det är inte bara deras berättelse om fängelsetiden utan de berättar också sina medfångars historia. Författarna skriver i sitt förord att detta inte är baserat på en sann historia, det är en sann historia. I somras ansvarade de för ett avsnitt av Sommar i P1. Programmet fick flest lyssnare, ca 1 miljon. Du kan också lyssna via länken. Dokumentärfilmen Diktaturens fångar visades på SVT i höstas.
Eleverna i Engelska 6 har skickat boktips till mig i höst och här får du läsa Fredriks bidrag.
Foto: KB
The Hunger Games is the first novel by American
author Suzanne Collins’ well known trilogy. It was published by Scholastic
Press in 2008 to be one of our century’s most praised fantasy stories.
The Hunger Gamesare set up every year in the future country Panem as one of the largest
media events. In memory of the destruction of District 13 after an unsuccessful
revolt against the capital, two teenagers from every district are elected to
participate in the games. When Katniss’ younger sister Prim is chosen, she sees
option but taking the place herself in a fight until death.
According to me not comparable to any other fantasy
novel, this book is in a class of its own. The author’s way of conveying a
future disaster, as well as a miserable love story caught my interest in a way
no story has everdone before.
Fantasy is the obvious genre. But don’t get me wrong,
it’s a good thing. Unlike the regular future war story it’s got that excellent
touch of forbidden love. Katniss and Peeta fighting for their right to be
together, no matter the rules of the game, is what makes the plot so great.
When Peeta later finds out Katniss faked her feelings for him to get the
sponsors, you get even more hooked!
Collins sure knows how to catch the reader’s interest. But after all, do you know what the most wonderful and
impressive thing is? It’s that Suzanne Collins’ way of writing is suitable
for anyone. No matter the age, no matter the gender, no matter the interest in
fantasy, this book will not let you down.
As a book to read in class, it would
be absolutely perfect. It’s not hard to read, but it’s got those hidden
emotional happenings and descriptions of a perfect, as well as a terrible
environment that you can keep on analyzing for ever.
Hands down one of the best books I’ve ever read, and I
think that you should also get a taste of Suzanne’s rampant fantasy.
Fredrik, Brinellskolan
De tre böckerna i trilogin heter på engelska: The Hunger Games, Catching Fire och Mockingjay. På svenska heter böckerna: Hungerspelen, Fatta eld och Revolt.
Överlevaren Isaq av Boel Werner är en lättläst bok från LL-förlaget som handlar om Isaq, en ung kille som bor i en orolig del av världen där våld och krig är en del av vardagen. Isaqs pappa har blivit mördad och en kväll dyker männen som dödat pappan upp för att också döda Isaq. Isaq minns farbroderns ord om att fly till Europa, det är Isaqs enda chans till ett bra liv.
8 veckor senare är Isaq i norra Sverige. Vägen dit var otroligt svår och lång, han förlorar flera ägodelar och en vän på vägen, men nu är han trygg och han befinner sig i ett land som inte är i krig. Livet i Sverige blir dock inte så lätt som han först trott. Isaq vill bo i en egen lägenhet och skaffa ett jobb, gärna i Stockholm. Men han kommer till ett boende för ensamkommande ungdomar i norra Sverige, där börjar hans nya liv med nya vänner och ett nytt språk och en ny kultur att lära sig.
Detta är en viktig berättelse som alla borde läsa. Det är angeläget för oss att ta del av hur traumatiskt det kan vara att fly från krig och oroligheter och komma till något helt okänt.
Här kan du provläsa ett kapitel ur boken. Vill du ha lektionsförslag så finns det på LL-förlaget.
Blev du väckt av en vitklädd Lucia i morse? Eller var det du själv som var Lucia eller kanske stjärngosse? Du får kanske möta Lucia i skolan idag eller via radio/TV. Men vem var hon och varför firar vi Lucia i Sverige?
Svenska traditioner är ibland svåra att förstå och då är det praktiskt att hitta böcker om våra traditionella högtider. LL-förlaget ger ut böcker på lättläst svenska. Förra året gav de ut en boksom heter Fira året runt med text av Mari Engstedt och foton av Ester Sorri.
De skriver om både kristna och profana helger. Du kan bland annat läsa om advent, Nobeldagen, lucia, jul, nyår, trettondag jul och tjugondag Knut. Det finns många fina fotografier, recept på bröd, pyssel och texter till flera sångersom hör ihop med helgdagarna. Det finns också en MP3-skiva i boken så att du både kan läsa och lyssna.
I den här länken kan du läsa några sidor ur boken, klicka på bilden av boken så kommer texten fram. Om du är lärare eller bibliotekarie och vill ha lektionsförslag till boken så finns det också. Vill du veta ännu mer om årets högtider föreslår jag Nordiska museets material.
Gustav åker upp till sin moster i Norrland på lovet och träffar några killar som bjuder med honom på en skoterfärd. Killarna har med sig öl och sprit och på vägen hem ramlar Gustav av skotern.
Han vaknar mitt i natten i snön. Vad har hänt? Letar inte någon efter honom? Men så kommer någon som räddar honom och Gustav upplever en natt han aldrig glömmer. En lättläst bok med enkla korta meningar och en text som är lätt att förstå.
Skoterfärden är skriven av Lena Stiessel som har skrivit många lättlästa böcker.
Foto: RS
Här kan du provläsa några sidor av. texten. Boken finns också med MP3-skiva.
Om du är lärare eller bibliotekarie finns en "läsnyckel" för gemensamt arbete med texten.
Ruben är en ensam, mobbad tonårskille som bor med sin mamma. Hans enda nöje är att spela dataspel där han kan förvandla sitt eget tråkiga liv till en spännande tillvaro med magi och action. Men så plötsligt stöter han på Skuggan som är en flykting från Västafrika. Skuggan flyr från den onda häxmästaren som vill ta hennes kraft ifrån henne. Och inte nog med det så träffar Ruben sina drömmars tjej – Miranda en smått neurotisk rik och supersnygg dataspelsnörd. Denna otippade trio hjälps åt för att skydda Skuggan samt hämnas på Rubens mobbare och bota Mirandas fobier. Petrus Dahlin och Lars Johansson har skrivit den spännande Skuggan - the world of voodoo som är svår att lägga ifrån sig då det finns allt i den, spänning, action, skräck och kärlek. Du kan provläsa Skuggan här (från Smakprov.se). Del 2 i serien heter Samlingen och kom ut i höstas. Katarina och Helena, Ullvigymnasiets bibliotek
Idag delas nobelprisen ut under högtidliga former. Årets nobelpris i litteratur går till Alice Munro från Kanada. Priset går till ”den samtida novellkonstens mästare” som Svenska Akademien skriver i sin motivering. Den senaste novellsamlingen heter Brinnande livet och kom ut på svenska så sent som i våras. Det är den åttonde titeln som finns på svenska. Men nu över till själva novellerna!
Alice Munro skriver noveller som är som hela romaner. Det är kanske
det som är finessen. En berättelse som inte är så lång men
innehåller mycket. Jag har läst några noveller i Brinnande livet och de fastnar verkligen i minnet. Rika på detaljer, fulla av innehåll, känslor, minnen. Det känns som om varje ord vägs på guldvåg innan de skrivs ner och därför kommer jag också ihåg berättelsen på ett helt annat sätt än efter att ha läst en stor och omfångsrik roman. Den sista novellen heter också Brinnande livet och ingår bland de fyra som hon själv säger är det mest självbiografiska hon har skrivit. Kvinnorna, både unga och äldre, är de som står i centrum i novellerna. Pröva gärna att läsa noveller, i biblioteket finns både samlingar med noveller av många olika författare och samlingar där en enda författare presenterar sitt författarskap. Är du nyfiken på fler nobelpristagare? Börja gärna med att titta på den engelskspråkiga officiella webbplatsen Nobelprize.org Där hittar du information om både årets och tidigare pristagare inom alla ämnen.
Kan
en deckare om mödradödlighet i Zambia med kopplingar till amerikansk politik och svenska aktivister vara
spännande? Ja, om det är skrivet med sådant flyt som i Karin Alfredssons 80 ̊ från Varmvattnet blir det riktigt
spännande. Karin Alfredsson har arbetat som journalist i många år och alltid
intresserat sig för kvinnors situation runt om i världen. 80 ̊ från Varmvattnet är hennes debutroman från 2006 och hon fick debutantpriset för bästa deckare. Karins böcker
handlar om kvinnor runt om i världen och de problem, orättvisor och förtryck
som kvinnor utsätts för. Som journalist
gör Karin Alfredsson noggrann research, personerna är påhittade men händelserna
har verklighetsbakgrund.
Ellen
Elg är svensk läkare som har lämnat sitt ordinarie forskningsarbete och med
oklart uppdrag åker fram och tillbaka till Zambia i södra Afrika. En grupp
kvinnor håller hemliga möten i Stockholm och väntar på besked från Ellen. Flera
unga kvinnor dör av oklara orsaker på Zambias landsbygd och den lokala
barnmorskan hotas med våld och övergrepp för sitt arbete med att skydda unga
kvinnor från sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet. Jag blir lite
upprörd när jag läser och undrar hur jag ska kunna bidra till förändring.
Det
finns naturligtvis en förklaring till att boken finns med i Bokkalendern. Den
här veckan 9-15 december pågår Musikhjälpen i Sveriges Radio som tillsammans
med SVT och Radiohjälpen arbetar för årets tema som är: ”Alla tjejer har rätt
att överleva sin graviditet”. Musikhjälpen är alltså så mycket mer än att tre
kända programledare bor i en glasbur på ett torg någonstans i Sverige under en
vecka. Dina musikönskningar,
artistmedverkan, auktioner och reportage från hela världen är en viktig del i
arbetet. Vill du använda Musikhjälpen i undervisningen hittar du utbildningsmaterial för skolor i länken.
Vill
du veta ännu mer om det femte millenniemålet som är att ”Förbättra mödrahälsan”
så läs länken.
Karin
Alfredsson har också gett ut böckerna Kvinnorna
på 10:e våningen, Klockan 21:37, Den sjätte gudinnan och Pojken i hiss 54.
Jag har läst de två första böckerna i Gail Carrigers steampunk-serie om den teälskande Alexia Tarabotti, en själlös människa som bor i det viktorianska London bland varulvar och vampyrer. Alexia är halvitalienska, ungmö, lite för mullig och frispråkig, något som inte anses attraktivt för en ung kvinna under denna tid. Alexia hamnar i den ena trassliga situationen efter den andra och hennes familj suckar över hennes beteende.
I detta viktorianska London lever vampyrer och varulvar sida vid sida med de människor som är som du och jag. Alexia är varken vampyr eller varulv, hennes själlöshet innebär att hon kan neutralisera de övernaturligas krafter och göra dem ”kraftlösa”. På en bjudning blir Alexia överfallen av en vampyr och eftersom hon gör honom sårbar genom sin beröring kan hon också lätt ha ihjäl honom, detta händer, oavsiktligt. Det tar inte lång tid innan chefen för ROF, Registreringsverket för Onaturliga Företeelser dyker upp. ROF har i uppgift att hålla koll på de övernaturliga samt att utreda brott som begås där övernaturliga är inblandade. Alexia inleder en het affär med chefen som heter Lord Maccon, alfahannen för Londons varulvar. Låter det skruvat? Japp, det är det!
Foto: RS
Det är spännande att stifta bekantskap med en ny genre och steampunken kommer säkert växa i popularitet framöver. Men steampunk, vad är det egentligen? Så här skriver Nationalencyklopedin om steampunk: ”steampunk(engelska; jämför cyberpunk), ångpunk, begrepp myntat 1987 av den amerikanske författaren K.W. Jeter (född 1950), ursprungligen för att beskriva ickerealistisk litteratur som utspelas i en tänkt alternativ historisk, nutida eller framtida värld där ångkraft snarare än elektricitet utgör den huvudsakliga energikällan.”
Själlös och Chanslös är väldigt underhållande och innehåller mycket humor. Totalt finns fem böcker i serien och nu har även den tredje boken översatts till svenska, Hemlös, den ska jag sätta tänderna i så snart jag kan!
I höstas kom Petter Alexis Askergrens bok 16 rader ut och efter det har han rest runt och berättat i många olika sammanhang om sin väg till musiken, texten, litteraturen och om vad och vilka som påverkat honom som kreativ musiker. Petter är en viktig del av svensk hiphophistoria och för mig blev det en riktig "öronöppnare". Jag hörde honom i Göteborg på bokmässan där han berättade om sina läs- och skrivsvårigheter, hur han började med musik och att han hoppas kunna inspirera andra till att också vilja berätta sin historia genom att börja skriva.
Det här är en bok för dig som gillar hiphop, som gillar texter, som gillar när författare berättar om hur det gick till att skriva, och som vill läsa texterna många gånger om. Petter berättar om de viktigaste texter han har skrivit, hur de kom till och hur han jobbar med de viktiga 16 raderna som är grunden i hiphoptexterna.
Låt dig svepas med av texternas rytm och rim, berättelserna och samhällskritiken genom att läsa 16 rader.
Jag har fastnat för en låt som inte finns med i boken och jag hoppas att du också lockas ut att upptäcka andra texter.
Utomjordingar – De andra –
kommer till Jorden. Först händer ingenting, sedan attackerar de i våg efter
våg. Cassie som är en 16-årig tjej lyckas överleva de 3 första attackerna
tillsammans med sin 5-åriga bror och sin pappa. Hennes mamma dör i den tredje.
Sedan kommer den fjärde vågen och hon är ensam – en av de få människor som är
kvar på Jorden, jagad av De andra. Vilka är de och varför vill de utrota alla
människor? Och hur kommer den femte vågen att se ut?
Den femte vågen är en väldigt
spännande dystopi på 500 sidor. Rick Yancey håller på att skriva bok nr 2 i serien.
Läs ett smakprov ur boken här: Den femte vågen (Från smakprov.se)
Cate och hennes systrar är häxor, något som de måste dölja såväl för sin egen far som resten av befolkningen. Men så hittar Cate sin döda mors dagbok och inser att det finns fler faror än brödraskapets kontroll som hotar de tre systrarna. Ska Cate offra sin egen frihet för sina systrars skull? Skulle hennes systrar göra det för henne? Eller är någon av hennes systrar rentav farliga för henne? Jessica Spotswood har skrivit den första spännande delen av Systrarna Cahills historia i Farlig förmåga, som innehåller både spänning, magi och kärlek. Del 2 kommer i januari, Stjärnmärkt. Katarina och Helena, Ullvigymnasiets bibliotek
Lex tycker att alla är idioter som till varje pris måste synas och höras hela tiden. Att man ska skapa sitt personliga varumärke innan man ens hunnit gått ut skolan. Därför skapar hon i protest bloggen ”Själens sår”, där hennes alter ego den mystiska Maya berättar om sitt trassliga, dubbelmoraliska liv. Maya är en sexig femme fatale samtidigt som hon är feminist. Bloggen blir en succé, något som Lex inte räknat med, och Maya tar en alldeles för stor plats i Lex liv. Eller är det egentligen en sida av Lex som hon inte visste om som kommer fram? Sara Kadefors har skrivit många läsvärda ungdomsböcker. Lex bok nominerades till Augustpriset i år. Katarina och Helena, Ullvigymnasiets bibliotek
Ingen av oss som läst Cirkeln och Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren har väl missat att den avslutande delen i trilogin, Nyckeln, utkom för några veckor sedan! Jag har hunnit mer än halvvägs och det är med blandade känslor jag läser sista boken. Samtidigt som det är otroligt spännande att läsa om ungdomarnas kamp mot apokalypsen är det sorgligt att allt snart är slut.
I första boken, Cirkeln, stiftar vi bekantskap med ett gäng ungdomar i den lilla staden Engelsfors som en natt när månen är blodröd plötsligt vaknar upp i den nedlagda folkparken, de har ingen aning om hur de kom dit eller varför de är där. Tjejerna är väldigt olika varandra och har egentligen ingenting gemensamt, men nu kommer de tvingas till samarbete. Det finnas något ont i deras närhet och det enda sättet att besegra det onda är med gemensamma krafter. I Eld och Nyckeln fortsätter kampen och mycket hinner hända från bok ett till bok tre!
Vad är det som är så bra med dessa böcker? För mig är det definitivt inte bara det magiska, fast jag gillar det också så klart, men karaktärerna är det som gör böckerna! Jag gillar dem väldigt mycket, de är realistiska och man kan känna igen sig i dem på riktigt! Man bryr sig om dem och man vill verkligen veta hur det går för dem.
Har ni inte läst trilogin, passa på under jullovet! Det är perfekt läsning när man har flera dagar ledigt, för dessa böcker är riktiga bladvändare och man sträckläser dem gärna.
Glöm inte seriealbumet Berättelser från Engelsfors, tillsammans med Sara och Mats har tre serietecknare tecknat Engelsfors och 8 olika berättelser som utspelas innan Cirkeln och efter Eld. Hemligheter från det förflutna avslöjas men det ges även ledtrådar till vad som händer i den avslutande delen Nyckeln. Se boktrailers för Cirkeln, Eld och Nyckeln:
Det är över 100 år sedan Titanic sjönk. Det osänkbara skeppet som skulle ta 2207 människor över Atlanten till Amerika krockade med ett isberg och försvann i havet den 15 april 1912 på sin första färd, jungfruresan. Denna katastrof är än idag fascinerande och Bengt Fredrikson har gett ut Titanic - Katastrofen på LL-förlaget lagom till hundraårsdagen. LL-förlaget ger ut lättlästa böcker för barn och vuxna.
I Titanic - Katastrofen får vi läsa flera överlevares berättelser om resan med Titanic. En av de personer som berättar är tolvåriga Ruth Becker som reste med sin mamma och två syskon. Familjen hade bott i Indien i många år men var nu på väg tillbaka hem till USA. De reste i andra klass och när båten gick emot isberget låg de och sover, de vaknade av tumultet utanför hytten och kikade ut för att ta reda på vad som stod på. När de fick veta att båten kolliderat med ett isberg gick de upp på däck, där blir Ruths syskon nedslängda i en av livbåtarna och mamman hoppade efter. Ruth blev ensam kvar på Titanic men lyckades ta sig till en annan livbåt. Alla i familjen klarade sig och kunde till slut säkert ta sig i land på kajen i New York där oroliga människor stod och väntade på sina nära och kära. Ruth blev 90 år och berördes djupt av olyckan, hon kunde inte tala om Titanic och det hon varit med om förrän hon blev pensionär. När hon dog ströddes hennes aska på platsen där Titanic sjönk.
Boken är mycket lättläst och har bra fakta om allt från hur båten byggdes, hur den såg ut, vilka som åkte med den och hur Titanic gick sitt öde till mötes. Jag gillade att man fick följa flera personer och deras berättelse och upplevelse av den hemska kvällen ombord på Titanic.