tisdag 10 december 2013

10 december: Nobeldagen

Foto: RS
Idag delas nobelprisen ut under högtidliga former. Årets nobelpris i litteratur går till Alice Munro från Kanada. Priset går till  ”den samtida novellkonstens mästare” som Svenska Akademien skriver i sin motivering. 

Den senaste novellsamlingen heter Brinnande livet och kom ut på svenska så sent som i våras. Det är den åttonde titeln som finns på svenska. Men nu över till själva novellerna!

Alice Munro skriver noveller som är som hela romaner. Det är kanske det som är finessen. En berättelse som inte är så lång men innehåller mycket. Jag har läst några noveller i Brinnande livet och de fastnar verkligen i minnet. Rika på detaljer, fulla av innehåll, känslor, minnen. Det känns som om varje ord vägs på guldvåg innan de skrivs ner och därför kommer jag också ihåg berättelsen på ett helt annat sätt än efter att ha läst en stor och omfångsrik roman. Den sista novellen heter också Brinnande livet och ingår bland de fyra som hon själv säger är det mest självbiografiska hon har skrivit. Kvinnorna, både unga och äldre, är de som står i centrum i novellerna. Pröva gärna att läsa noveller, i biblioteket finns både samlingar med noveller av många olika författare och samlingar där en enda författare presenterar sitt författarskap.

Är du nyfiken på fler nobelpristagare? Börja gärna med att titta på den engelskspråkiga officiella webbplatsen Nobelprize.org Där hittar du information om både årets och tidigare pristagare inom alla ämnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar