tisdag 17 december 2013

17 december: Dash och Lilys utmaningsbok

Foto: RS
Så här i juletider passar det ju utmärkt med en bok som utspelas under julen. Dash och Lilys utmaningsbok utspelar sig i New York där Dash och Lily bor, de känner inte varandra, men båda råkar vara ensamma under julhelgen av olika anledningar. Lily placerar en röd anteckningsbok i en hylla i en bokaffär precis jämte sin favoritförfattares böcker, i boken har hon skrivit en utmaning som hon hoppas att någon kommer att anta efter att ha funnit den.

Dash hittar anteckningsboken i bokhandeln och antar utmaningen. Efter denna första utmaning turas Dash och Lily om att gömma anteckningsboken på olika platser på Manhattan. Ledtrådarna till var den finns skriver de i anteckningsboken tillsammans med personliga tankar, reflektioner och frågor. Dash och Lily fattar tycke för varandra trots att de fortfarande aldrig träffats. Till slut bestämmer de sig för att träffas.

Författarna Rachel Cohn och David Levithan skriver vartannat kapitel och de har lyckats få till karaktärerna på ett väldigt realistiskt sätt. Jag gillar att den utspelas i New York under julen, jag gillar att ungdomarna tycker om böcker och att de refererar till böcker ofta och jag gillar att de skickar en anteckningsbok mellan varandra istället för att maila eller använda Facebook som är så vanligt idag. Inget emot detta sätt att kommunicera, men det blir så mycket mer personligt med handskrivna meddelanden.

Dash och Lilys utmaningsbok är en mycket läsvärd bok, speciellt i juletider! En perfekt jullovsbok med andra ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar