måndag 2 december 2013

2 december: Titanic- Katastrofen

Foto: RS
Det är över 100 år sedan Titanic sjönk. Det osänkbara skeppet som skulle ta 2207 människor över Atlanten till Amerika krockade med ett isberg och försvann i havet den 15 april 1912 på sin första färd, jungfruresan. Denna katastrof är än idag fascinerande och Bengt Fredrikson har gett ut Titanic - Katastrofen på LL-förlaget lagom till hundraårsdagen. LL-förlaget ger ut lättlästa böcker för barn och vuxna.

I Titanic - Katastrofen får vi läsa flera överlevares berättelser om resan med Titanic. En av de personer som berättar är tolvåriga Ruth Becker som reste med sin mamma och två syskon. Familjen hade bott i Indien i många år men var nu på väg tillbaka hem till USA. De reste i andra klass och när båten gick emot isberget låg de och sover, de vaknade av tumultet utanför hytten och kikade ut för att ta reda på vad som stod på. När de fick veta att båten kolliderat med ett isberg gick de upp på däck, där blir Ruths syskon nedslängda i en av livbåtarna och mamman hoppade efter. Ruth blev ensam kvar på Titanic men lyckades ta sig till en annan livbåt. Alla i familjen klarade sig och kunde till slut säkert ta sig i land på kajen i New York där oroliga människor stod och väntade på sina nära och kära. Ruth blev 90 år och berördes djupt av olyckan, hon kunde inte tala om Titanic och det hon varit med om förrän hon blev pensionär. När hon dog ströddes hennes aska på platsen där Titanic sjönk.
Boken är mycket lättläst och har bra fakta om allt från hur båten byggdes, hur den såg ut, vilka som åkte med den och hur Titanic gick sitt öde till mötes. Jag gillade att man fick följa flera personer och deras berättelse och upplevelse av den hemska kvällen ombord på Titanic. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar