onsdag 18 december 2013

18 december: Fjärde riket

Foto: KB
Det har pratats en hel del om Maria Nygrens ungdomsbok Fjärde riket under hösten och recensionerna har varit både bra och mindre bra.

Blenda börjar i en ny skola och i hennes klass finns Hedvig, drottningen, som styr skolan enväldigt. Blenda gör ett försök att bli accepterad av Hedvig men hon lyckas inte alls. När klassen ska skriva ett grupparbete får Blenda tillsammans med två andra tjejer i klassen, LSD och Penny, i uppdrag att studera Hitlers väg till makten. Då får Blenda en idé om att hon kan använda Hitlers strategier och tillvägagångssätt för att störta Hedvig. Alla som inte vågar vara sig själva och som har blivit utnyttjade av Hedvig kommer att bli Blenda evigt tacksam. Blenda, LSD och Penny sätter i gång, de försöker vinna över skolans elever på deras sida genom att ta fasta på vad deras klasskompisar är bra på och Blenda lyssnar på vad vad klasskompisarna önskar förändra på skolan. Till en början går det trögt, men till slut vänder det och fler och fler börjar lyssna på Blenda, LSD och Penny. Men makten stiger snart Blenda åt huvudet och hon glömmer vad det var hon egentligen kämpade för från början.

Fjärde riket känns inte helt igenom som en realistisk berättelse, det finns vissa händelser som är överdrivet skruvade, men trots det är denna bok intressant. När jag läser boken funderar jag på hur mycket makt en människa kan få och hur denna människa kan styra flera hundra människor, eller som i Hitlers fall, flera miljoner.

Fjärde riket är en läsvärd bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar