måndag 9 december 2013

9 december: Karin Alfredsson och Musikhjälpen



Foto: KB
Kan en deckare om mödradödlighet i Zambia med kopplingar till amerikansk politik och svenska aktivister vara spännande? Ja, om det är skrivet med sådant flyt som i Karin Alfredssons 80 ̊ från Varmvattnet blir det riktigt spännande. Karin Alfredsson har arbetat som journalist i många år och alltid intresserat sig för kvinnors situation runt om i världen. 80 ̊ från Varmvattnet  är hennes debutroman från 2006 och hon fick debutantpriset för bästa deckare. Karins böcker handlar om kvinnor runt om i världen och de problem, orättvisor och förtryck som kvinnor utsätts  för. Som journalist gör Karin Alfredsson noggrann research, personerna är påhittade men händelserna har verklighetsbakgrund.
Ellen Elg är svensk läkare som har lämnat sitt ordinarie forskningsarbete och med oklart uppdrag åker fram och tillbaka till Zambia i södra Afrika. En grupp kvinnor håller hemliga möten i Stockholm och väntar på besked från Ellen. Flera unga kvinnor dör av oklara orsaker på Zambias landsbygd och den lokala barnmorskan hotas med våld och övergrepp för sitt arbete med att skydda unga kvinnor från sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet. Jag blir lite upprörd när jag läser och undrar hur jag ska kunna bidra till förändring.
Det finns naturligtvis en förklaring till att boken finns med i Bokkalendern. Den här veckan 9-15 december pågår Musikhjälpen i Sveriges Radio som tillsammans med SVT och Radiohjälpen arbetar för årets tema som är: ”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”. Musikhjälpen är alltså så mycket mer än att tre kända programledare bor i en glasbur på ett torg någonstans i Sverige under en vecka.  Dina musikönskningar, artistmedverkan, auktioner och reportage från hela världen är en viktig del i arbetet.
Vill du använda Musikhjälpen i undervisningen hittar du utbildningsmaterial för skolor i länken. 
Vill du veta ännu mer om det femte millenniemålet som är att ”Förbättra mödrahälsan” så läs länken.
Karin Alfredsson har också gett ut böckerna Kvinnorna på 10:e våningen, Klockan 21:37, Den sjätte gudinnan och Pojken i hiss 54.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar