tisdag 24 december 2013

24 december God Jul!

Foto: KB
Idag är det julafton och det finns många klassiska julberättelser att påminna om. I radio och tv har det sedan 1957 sänds julkalender varje december månad. Flera av de allra mest omtyckta har haft litterära förlagor.  Vilka har du tyckt om allra mest?
Passa på att leta fram böckerna hemma eller på biblioteket. av Gösta Knutsson skrev om Pelle Svanslös, Bill och Bull och den vackra Maja Gräddnos, Sven Nordqvist berättade och ritade historierna om gubben Pettson och den egensinnige katten Findus, Teskedsgumman som blev liten som en tesked var Alf Prøysens fantastiska historia som till och med gick i repris, Ture Sventon är detektiven som älskar temlor (!), reser på sin flygande matta och förföljs av skurken Ville Vessla. Författare var Åke Holmberg.



Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton finns förstås också i bokform att läsa året om. Redan 1964 kom berättelsen i tryckt form och varje julafton sedan 1975 har filmen visats i tv.
En riktigt klassisk julberättelse är En julsaga av Charles Dickens. Du hittar den bland annat i En julbok från En bok för alla. Det är berättelsen om den snåle och elake Scrooge som får se sitt kommande liv och han tar chansen att ändra sig och ställa allt till rätta för människorna runt omkring honom. En julsaga finns som både film och teaterpjäs.









Tack för att du följt med oss i Bokkalendern och vi önskar alla God jul och gott nytt år!


Foto: KBK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar