söndag 22 december 2013

22 december: Kerstin julläser Agaat och Yarden

Foto: KB
Alla lov verkar vara långa innan de börjar men sedan går tiden så fort, så fort. Trots det, har jag valt två böcker till julläsning och den ena är en riktig tegelsten.
Nelson Mandela var Sydafrikas förste svarte president under perioden 1994-1999. Han avled den 5 december i år och jag tänker passa på att läsa Agaat av Marlene van Niekerk som kom ut på svenska 2012. Milla de Wet är vit jordbrukarhustru och svårt sjuk i den förlamande sjukdomen ALS. Hon kan bara kommunicera genom att blinka och hon vårdas av den svarta hemhjälpen Agaat som levt med familjen sedan fem års ålder. Det här är en roman som handlar om de två kvinnornas komplicerade relation från 1948 och framåt och också om det apartheidsamhälle som startade 1948 och upphörde i och med valet av Nelson Mandela till president 1994. Den handlar naturligtvis också om makt och politik. Recensionerna lovade mycket så det blir något att bita i.

Den andra boken är en omläsning av Yarden : en berättelse av Kristian Lundberg. Det är en tunn men mycket innehållsrik berättelse som handlar om arbete, arbetslöshet, utsatthet, brist på pengar, barndom, en klassresa fram och tillbaka. Det är en roman med starka självbiografiska drag. Lundberg fick Ivar Lo-Johanssons personliga pris för Yarden. Det har gått fyra år sedan jag läste boken första gången så det blir intressant att se hur jag tänker kring den här texten idag.

Vill du lyssna på ett kort smakprov ur de här böckerna? Klicka på Bokpuffen och sök upp titlarna.  

Vad ska du läsa under jullovet? Dela gärna med dig av dina tips under kommentarer nedan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar