måndag 16 december 2013

16 december: 438 dagar med Johan Persson och Martin Schibbye

Sommaren 2011 tog sig frilansjournalisten Martin Schibbye och frilansfotografen Johan Persson över gränsen mellan Somalia och Etiopien. Syftet var att undersöka hur människorna drabbas av konflikterna kring oljetillgången i Ogadenprovinsen. De blev tillfångatagna efter några dagar och så småningom dömda till 11 års fängelse. Rapporteringen i Sverige var rätt omfattande men mycket mer fanns att berätta. Det blev boken 438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar. Det här är inte en bok som man ska berätta för mycket om i förväg, den ska läsas. Men något vill jag ändå säga. 

Martin och Johan turas om att berätta och det gör berättelsen väldigt personligt färgad med språk och också vad de berättar om. Boken börjar redan innan de åker över gränsen och blir tillfångatagna och fram till att de blir frisläppta och på väg hem till Sverige.  Det är inte bara deras berättelse om fängelsetiden utan de berättar också sina medfångars historia. Författarna skriver i sitt förord att detta inte är baserat på en sann historia, det är en sann historia. 

I somras ansvarade de för ett avsnitt av Sommar i P1.  Programmet fick flest lyssnare, ca 1 miljon. Du kan också lyssna via länken. Dokumentärfilmen Diktaturens fångar visades på SVT i höstas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar