söndag 1 december 2013

1 december: Internationella aids-dagen

Foto: RS
Sedan den 1 december 1988 har vi uppmärksammat Internationella aidsdagen just denna dag och så gör vi också denna 1 december. Sedan aids upptäcktes har mer än 25 miljoner människor dött i sjukdomen och ännu finns inget botemedel, bara bromsmediciner.

Då och då ges det ut skönlitterära böcker som behandlar ämnet aids och jag skulle vilja uppmärksamma mitt absolut starkaste läsminne under 2013, Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt där aids spelar en stor roll. 

Året är 1987, 14-åriga June har en enda vän i världen, hennes morbror Finn. Med honom känner sig June sedd och hon kan vara sig själv på ett sätt hon inte kan med någon annan. June känner att Finn är den enda som riktigt förstår henne. Därför rasar Junes värld samman när Finn dör i en sjukdom som ingen vet så mycket om men som mamman helst inte vill prata om, aids.

På Finns begravning syns en man smyga runt på kyrkogården och Junes mamma ber June och hennes syster Greta att hålla sig borta från honom, det var han som dödade deras morbror. Ett tag efter begravningen får June ett brev från mannen på kyrkogården, han heter Toby och säger att han var en ”speciell vän” till Finn. Nu vill Toby träffa June för att prata med henne om Finn. June tvekar länge, ska hon våga träffa en helt okänd man som säger sig vara Finns pojkvän?

Det finns så mycket annat i boken som jag skulle vilja berätta för er, som till exempel June och Gretas komplicerade relation, Finns konstnärsskap och hans porträtt på June och Greta som spelar en stor roll i boken, men ni ska få läsa och uppleva allt detta själva. Jag måste säga att jag är avundsjuk på alla som ännu inte läst boken!

Värd att nämna är så klart också Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar, en skildring av 1980-talets Stockholm där Rasmus och Benjamin möts och förälskar sig i varandra. Rasmus samt flera av Rasmus och Benjamins kompisar insjuknar plötsligt i en sjukdom som man ännu inte har något namn på och som man inte kan bota.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar